Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

Edmund Černá Zmije

17. 7. 2010 9:43
Chápu odpouštění trochu jinak

Křivda nemůže být odpuštěna, dokud ten, který křivdu spáchal, nepochopí, co provedl, a dokud pak takto pochopenou křivdu nedokáže odpustit sám sobě. Odpouštění je oboustranný proces a pokud proběhne pouze jednostranně, není skutečně dovršeným odpuštěním. 

-

Typicky křesťanské - odpusť jim, neboť nevědí co činí - je špatně. Jednostranné pokusy o odpuštění přinášejí jen nerovnováhu. Svět se pak dělí na ty, kteří stále ubližují, a ty, kteří jim stále odpouštějí. Takový svět se mi nelíbí.

-

Pomsta není jedinou alternativou k odpuštění. Existuje ještě odsouzení. To je způsob, jak se vyrovnat s křivdou, aniž by se člověk musel mstít a nebo odpouštět člověku, který si odpuštění nezaslouží. Existuje spousta druhů odsouzení, od právního přes společenské, morální až po zcela osobní. Odsouzení se děje ve prospěch poškozeného a nevylučuje pozdější odpuštění, pokud viník křivdy dojde k pochopení svých činnů.

0 0
možnosti
V

viveka77

17. 7. 2010 9:41
Nádherné

Nádherné V

A užitečný návod. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 3335
  • Celková karma 30,17
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.